top of page

Història del "Pas de la Presa de Jesús" (Tarragona)

El Divendres Sant del 1956 desfilava per primera vegada a la processó del Sant Enterrament el pas de "La Presa de Jesús", de la Confraria de Pescadors de Tarragona. Els pescadors van mostrar la voluntat de tenir un pas en el qual figurava Sant Pere (pescador i patró dels pescadors).

El conjunt escultòric és obra de l'artista barceloní Jaume Satorras. Consta de cinc talles de fusta policromada. Representa, en primer terme, Jesús; al seu costat, Judes, amb la borsa; a l'altre costat, una mica endarrerit, un soldat de la guàrdia del temple; al fons, Pere, amb l'espasa desembeinada per atacar a Macus, un criat del gran sacerdot, que es posa la mà a l'orella. La peanya del misteri, de Rafael Nogueron i Lucas, és d'una exuberància singular, tant pel volum com pels calats i daurats, obra de Venanci Bonet.

A mena de fris, envolten la peanya unes ones blaves i uns peixos daurats. L'escut de la confraria està tallat en el frontal i en el dorsal de la peanya. Quatre canelobres de metall daurat, donen il·luminació al pas; també hi ha sis llums halògenes. Les faldilles del pas són de roba blava i grisa, amb franges i serrells blau marí. S'engalana amb lliris blancs i morats i clavells blancs.

Després d'haver anat en rodes, des de l'any 1992 alguns agosarats van decidir treure-les del Pas i començar l’aventura de dur-lo a espatlles. Ben aviat els van titllar de bojos i fins i tot de grillats, doncs portar a coll una estructura de 1.850 quilos era quelcom més que una prova de força, era una prova de resistència. Però a la gent de la mar no se li pot dir que no, i començaren a portar-ho a espatlles.

Durant els primers anys , el pas anà a la processó escortat per piquet de marineria i acompanyat per la banda de música "L'Harmònica Barcelonesa". 
 

-------------------------------------------------------------

 

El Viernes Santo de 1956 desfilaba por primera vez en la procesión del Santo Entierro el paso de "La Presa de Jesús", de la Cofradía de Pescadores de Tarragona. Los pescadores mostraron la voluntad de tener un paso en el cual figuraba Sant Pere (pescador y patrón de los pescadores).

El conjunto escultórico es obra del artista barcelonés Jaume Satorras. Consta de cinco tallas de madera policromada. Representa, en primer término, Jesús; a su lado, Judas, con la bolsa; al otro lado, un poco atrasado, un soldado de la guardia del templo; al fondo, Pere, con la espada desenvainada para atacar a Macus, un criado del gran sacerdote, que se pone la mano a la oreja. La peana del misterio, de Rafael Nogueron y Lucas, es de una exuberancia singular, tanto por el volumen como por las vainicas y dorados, obra de Venanci Bonet.

A tipo de friso, rodean la peana unas olas azules y unos peces dorados. El escudo de la cofradía está cortado en el frontal y en el dorsal de la peana. Cuatro candelabros de metal dorado, dan iluminación al paso; también hay seis luces halógenas. Las faldas del paso son de ropa azul y gris, con franjas y flequillos azul marino. Se engalana con lirios blancos y morados y claveles blancos.

Después de haber ido a ruedas, desde el año 1992 algunos osados decidieron sacarlas del paso y empezar la aventura de llevarlo a hombros. Bien pronto los tildaron de locos e incluso de "grillats", pues traer a cuestas una estructura de 1.850 kilos era algo más que una prueba de fuerza, era una prueba de resistencia. Pero a la gente de la mar no se le puede decir que no, y empezaron a traerlo a hombros.

 

Durante los primeros años , el paso fue a la procesión escoltado por piquete de marineria y acompañado por la banda de música "La Armónica Barcelonesa". 
 

bottom of page